Ze wszystkich warzyw dynia jest po prostu idealną bazą do każdego wypieku. Zarówno pod względem tekstury, smaku, jak i koloru. Możesz zrobić z niego różnorodne ciasta, ciasta i babeczki. W tym chude ciasto, którego przepis chcę się podzielić.
Składniki
dla podstawy:
- woda - 0.25 szklanki
- cukier - 2 art.
- Olej roślinny - 0.25 szklanki
- sól - 1 szczypta
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
- mąka - 150 g
do nadzienia:
- Dynia (miazga) – 500 g
- Manka - 3 art.
- mleko kokosowe - 0.5 szklanki
- cukier - 2-3 art.
- mielony cynamon - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj suche składniki ciasta, wlej płynne i szybko ugniataj.
Rozwałkuj ciasto w kulkę i włóż do lodówki.
Pokrój dynię, dodaj cukier i mleko kokosowe i gotuj do miękkości.
Zmiksuj dynię blenderem, dodaj cynamon i semolinę i odstaw na 15 minut.
Rozwałkuj ciasto i włóż spód ciasta do formy. Uformuj boki.
Wlać masę dyniową i piec ciasto przez 50-60 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy