W tym przepisie nie ma jajek, mleka ani innych produktów pochodzenia zwierzęcego. Niemniej jednak chude ciasto naleśnikowe okazuje się bardzo smaczne i piękne. Przygotuj go na wakacje lub po prostu, gdy masz ochotę na słodycze podczas postu.
Składniki
- mąka - 250 g
- cukier - 50 g
- sól - na czubku noża
- woda - 450 ml
- Olej roślinny - 2 art.
- mąka - 80 g
- cukier - 100 g
- Skórka z cytryny - 1 łyżeczka
- wanilina - na czubku noża
- woda - 200 g
- kakao - 3 art.
- banany - 2 kawałki
- mleko kokosowe - 400 ml
- orzechy laskowe (pieczony) – pół szklanki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj mąkę, cukier, sól, ciepłą wodę i 1 łyżkę oleju roślinnego.
Wlej trochę ciasta na natłuszczoną powierzchnię patelni i smaż na złoty kolor po obu stronach. Powtórz procedurę z pozostałym ciastem.
Na małej patelni połącz wodę, cukier i skórkę z cytryny. Gotuj przez 2-3 minuty, zdejmij z ognia i odcedź.
Dodaj mąkę, wanilinę i dobrze wymieszaj. Gotuj na małym ogniu do pożądanej gęstości, często mieszając.
Obierz banany i zmiel w blenderze.
Połącz mleko kokosowe, przecier bananowy i kakao. Gotować na małym ogniu przez 2-3 minuty.
Złóż ciasto, smarując naleśniki schłodzoną śmietaną.
Posyp polewą bananowo-czekoladową i posyp posiekanymi orzechami.