Uwielbiam eksperymentować z przepisami na śmietanę, ponieważ jest to dość proste ciasto i jest łatwe. Jednym z takich eksperymentów jest kwaśna śmietana z wiśniami, którą podzielę się z wami dzisiaj. Jeśli używasz mrożonej jagody, pozwól jej najpierw trochę spłynąć.
Składniki
dla podstawy:
do kremu:
- śmietana (20%) – 300 g
- skrobia - 2 CZ. l.
- cukier - 65 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- cukier waniliowy - 5 G
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przesiej mąkę i zagnieść twarde ciasto ze wszystkich składników. Pozostaw na 10 minut.
Rozwałkuj ciasto na warstwę i włóż do formy. Uformuj boki.
Ubij składniki kremu mikserem i wlej na wierzch.
Na wierzch z pestkami wiśni i dodatkowym sokiem.
Wyślij śmietanę do piekarnika na 40-50 minut w 180 stopniach.
Pozwól mu trochę ostygnąć w formie.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy