Dereń to prawdziwe znalezisko dla miłośników zimowych półfabrykatów. Nadaje się nie tylko do dżemów i kompotów, ale także do szerokiej gamy przekąsek. Na przykład mówię Ci, jak zrobić piękną adżikę z derenia na zimę.
Składniki
- Dereń - 1 kg
- mięta - 1 pęczek
- pietruszka - 1 pęczek
- czosnek - 4 ząbki
- chmiel-suneli - 1 łyżeczka
- kolendra - 1 łyżeczka
- Chili - 1 rzecz
- cukier - 3 art.
- jabłka - 500 g
- sól - 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój jabłka w plasterki, dodaj dereń i zalej wodą, aby wszystko przykryła.
Doprowadź obrabiany przedmiot do wrzenia i gotuj przez 5 minut. Wrzuć do durszlaka.
Zmiel Dereń z jabłkami przez sito. Dodaj posiekane zioła, czosnek, chili i wszystkie przyprawy.
Gotuj Adjikę przez 15 minut na małym ogniu i zwiń w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy