Wszelkie grzyby można doskonale marynować na zimę, a pieczarki polowe nie są wyjątkiem. Bardzo radzę zaopatrzyć się w kilka słoików w szczycie sezonu - a przed zimą będą miały czas na zaparzenie i pełne ugotowanie. Godna Dekoracja nawet na świąteczny stół.
Składniki
- pieczarki (polowe) – 1.5 kg
- woda - 1 L
- Olej roślinny - 250 ml
- ocet - 150 ml
- czosnek - 25 g
- sól - 20 g
- cukier - 20 g
- liść laurowy - 4 kawałki
- ziele angielskie - 10 groszek
- Mieszanka groszku pieprzowego - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Dokładnie opłucz pieczarki polowe i gotuj przez 20 minut we wrzącej wodzie.
Zagotuj wodę z cukrem i solą. Dodaj olej i ocet, włóż grzyby i gotuj przez 3 minuty.
Włóż przyprawy i czosnek do sterylnych słoików. Wlać grzyby marynatą i zwinąć.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy