Oszczędne gospodynie domowe przygotowują na zimę nie tylko dżemy i sosy ze śliwek, ale także pyszny domowy kompot. Aromatyczny napój w Kolorze Rubinowym zimą będzie bardzo przydatny dla całej rodziny! Ze świeżą bułką lub ciasteczkami, na co dzień i na wakacje.
Składniki
- śliwki - 700 g
- woda - 2,5 L
- cukier - 150 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Śliwki opłucz i lekko osusz.
Wysterylizowany trzylitrowy słoik napełnij 1/3 śliwkami.
Zagotuj wodę i zalej śliwki w słoiku wrzącą wodą. Przykryj słoik sterylną pokrywką i pozostaw na 10 minut.
Następnie spuść płyn ze słoika z powrotem do rondla, dodaj cukier i zagotuj syrop.
Wlej śliwki do słoika do góry wrzącym syropem, zwiń słoik, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzony kompot śliwkowy przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy