chrupiące ogórki z octem na zimę w słoikach
Chrupiące ogórki na zimę według tego przepisu gotowała moja babcia. Przepis jest prosty i nie wymaga sterylizacji. Dla wygody wskazuję liczbę produktów na 1 litrowy słoik. Z 5 kg ogórków mam średnio 9 litrowych puszek pysznej przekąski.
Składniki
- ogórki - 8 szt.
- czosnek - 2 ząbki
- koperek - 2 parasolka
- liście porzeczki - 3 szt.
- liście wiśni - 3 szt.
- liść laurowy - 2 szt.
- czarny pieprz (groszek) – 5 szt.
- woda - 1 l
- ocet (9%) – 2 art.
- cukier - 1 art.
- sól - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wstępnie namocz ogórki w zimnej wodzie przez 1-2 godziny. Następnie dobrze spłucz i lekko osusz.
Na dnie wstępnie wysterylizowanego słoika umieść parasole koperkowe, liście porzeczki i wiśni, liść laurowy, ziarna pieprzu, obrane i pokrojone na pół ząbki czosnku.
Szczelnie napełnij słoik ziół ogórkami.
Zagotuj wodę i zalej ogórki w słoiku wrzącą wodą. Przykryj słoik sterylną pokrywką i pozostaw do podgrzania na 20 minut. Następnie spuść wodę ze słoika na patelnię, dodaj sól i cukier, zagotuj.
Podczas gotowania marynaty ponownie zalej ogórki w słoiku nową wrzącą wodą, przykryj słoik pokrywką i pozostaw na kolejne 10 minut do ogrzania. Następnie spuść wodę ze słoika do zlewu.
Dodaj ocet do wrzącej marynaty, gotuj przez 3-5 minut i zdejmij patelnię z ognia.
Zalej ogórki w słoiku marynatą. Zwiń słoik, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.