chrupiące ogórki z octem na zimę w słoikach

2 godz. 30 min.
1 puszka 1 L
Chrupiące ogórki z octem na zimę w słoikach
vkuslandia, stock.adobe.com
0

Chrupiące ogórki na zimę według tego przepisu gotowała moja babcia. Przepis jest prosty i nie wymaga sterylizacji. Dla wygody wskazuję liczbę produktów na 1 litrowy słoik. Z 5 kg ogórków mam średnio 9 litrowych puszek pysznej przekąski.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wstępnie namocz ogórki w zimnej wodzie przez 1-2 godziny. Następnie dobrze spłucz i lekko osusz.

Na dnie wstępnie wysterylizowanego słoika umieść parasole koperkowe, liście porzeczki i wiśni, liść laurowy, ziarna pieprzu, obrane i pokrojone na pół ząbki czosnku.

Szczelnie napełnij słoik ziół ogórkami.

Zagotuj wodę i zalej ogórki w słoiku wrzącą wodą. Przykryj słoik sterylną pokrywką i pozostaw do podgrzania na 20 minut. Następnie spuść wodę ze słoika na patelnię, dodaj sól i cukier, zagotuj.

Podczas gotowania marynaty ponownie zalej ogórki w słoiku nową wrzącą wodą, przykryj słoik pokrywką i pozostaw na kolejne 10 minut do ogrzania. Następnie spuść wodę ze słoika do zlewu.

Dodaj ocet do wrzącej marynaty, gotuj przez 3-5 minut i zdejmij patelnię z ognia.

Zalej ogórki w słoiku marynatą. Zwiń słoik, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy