Taka przekąska jest najczęściej przygotowywana na Ferie Zimowe. Obfite tartaletki z pasztetem natychmiast się rozpadają. Jagody żurawiny pełnią w przepisie nie tylko funkcję dekoracyjną. Ich kwas korzystnie podkreśla główny smak potrawy.
Składniki
do pasztetu:
- wątróbka drobiowa - 300 g
- wino (Biały) – 3 art.
- cebula - 1 rzecz
- masło - 50 g
- Olej roślinny - 2 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Opcjonalnie:
- tartaletki - 24 kawałki
- żurawina - 24 jagody
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz cebulę i drobno posiekaj.
Roztop masło na patelni, dodaj cebulę i smaż na złoty kolor.
Dodaj wątrobę i gotuj przez 10-12 minut, od czasu do czasu mieszając.
Wlej wino, sól, pieprz i gotuj wszystko razem przez kolejne 3 minuty.
Wyłącz ogrzewanie, dodaj masło i puree za pomocą blendera zanurzeniowego.
Ostudzić pasztet i włożyć do tartaletek za pomocą strzykawki do ciasta.
Udekoruj jagodami żurawinowymi, połóż na talerzu i podawaj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy