Lubisz owoce morza? W takim razie mamy dla Ciebie świetną wiadomość: Dzisiaj ugotujemy julienne z kalmarów. Okazuje się zaskakująco delikatny, soczysty i pachnący. Postaw wykwintne danie na świątecznym stole, a twoi goście będą zachwyceni!
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój kalmary, boczniaki i obraną cebulę.
Roztop masło na patelni i smaż kalmary na szybkim ogniu przez 2 minuty.
Osobno na oliwie z oliwek podsmaż cebulę, aż będzie przezroczysta.
Dodaj boczniaki i gotuj przez 7-10 minut, często mieszając.
Dodaj śmietanę, przyprawy, sól i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.
Na suchej patelni usmaż mąkę na złoty kolor.
Połącz smażone kalmary, mąkę i boczniaki.
Włóż obrabiany przedmiot do natłuszczonych garnków i posyp startym serem.
Piecz przez 10 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.