przekąski 26.06.2023

julienne z kałamarnicy

40 min
2 porcje
Julienne z kalmarów
nikolaydonetsk, stock.adobe.com
0

Lubisz owoce morza? W takim razie mamy dla Ciebie świetną wiadomość: Dzisiaj ugotujemy julienne z kalmarów. Okazuje się zaskakująco delikatny, soczysty i pachnący. Postaw wykwintne danie na świątecznym stole, a twoi goście będą zachwyceni!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój kalmary, boczniaki i obraną cebulę.

Roztop masło na patelni i smaż kalmary na szybkim ogniu przez 2 minuty.

Osobno na oliwie z oliwek podsmaż cebulę, aż będzie przezroczysta.

Dodaj boczniaki i gotuj przez 7-10 minut, często mieszając.

Dodaj śmietanę, przyprawy, sól i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.

Na suchej patelni usmaż mąkę na złoty kolor.

Połącz smażone kalmary, mąkę i boczniaki.

Włóż obrabiany przedmiot do natłuszczonych garnków i posyp startym serem.

Piecz przez 10 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy