Poke można przygotować w domu, odwiedzić specjalistyczną restaurację lub kupić w sklepie. Dziś proponuję zatrzymać się na pierwszym punkcie. Co więcej, jest to o wiele łatwiejsze niż się wydaje. Bardzo lubię Klasyczne Poké z krewetkami i ryżem. Opowiem ci o nim.
Składniki
- okrągły ryż - 120 g
- ocet ryżowy - 1 art.
- Sezam - 1 łyżeczka
- cukier - 0.3 łyżeczka
- sól - 0.3 łyżeczka
- sos sojowy - 2 art.
- Limonka - 0.5 kawałki
- krewetki (oczyszczone) – 300 g
- oliwa z oliwek - 1 art.
- przyprawy i przyprawy - 0.5 CZ. l.
- glony (Chuka) – 2 art.
- awokado - 1 rzecz
- marchew - 1 rzecz
- pomidory koktajlowe - 4 kawałki
- rzodkiewka - 4 kawałki
- nori - 1 liść
- rzodkiewka (zielony) – 0.5 kawałki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją. Wymieszaj ocet, cukier i sól i dopraw ryż. Posyp sezamem.
Podsmaż obrane krewetki na oleju przez kilka minut, aż się zarumienią i doprawią.
Pokrój awokado, rzodkiewkę i rzodkiewkę w plastry, czereśnie w kliny, a marchewki w paski.
Pokrój nori w paski i włóż wszystkie składniki do misek.
Skrop sokiem z limonki i podawaj Poké z sosem sojowym lub innym sosem do smaku.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy