Proponuję spojrzeć na znane rzeczy w nowy sposób i ugotować nadziewane bułki naleśnikowe. Użyłam klasycznego połączenia łososia, ogórka i serka śmietankowego. Nie ograniczaj się do tego, Wypróbuj różne opcje, w tym słodki twaróg i owoce.
Składniki
- jaja kurze - 5 sztuk
- mąka - 60 g
- mleko - 200 ml
- Olej roślinny - 1 art.
- cukier - 0,5 łyżeczka
- sól - na czubku noża
- ser śmietankowy - 250 g
- łosoś (małosolny) – 150 g
- ogórki - 2 kawałki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij jajka, aż będą gładkie.
Dodaj mąkę, sól, cukier i jeszcze raz dobrze ubij.
Wlej ciepłe mleko, olej roślinny i włącz mikser na kolejne kilka minut. W rezultacie ciasto powinno być jednorodne i gęste, jak domowa śmietana.
Wlać ciasto na rozgrzaną patelnię, równomiernie rozprowadzić na całej powierzchni i smażyć na złoty kolor z obu stron. Powtórz procedurę z pozostałym ciastem.
Pokrój ogórki i łososia w kostkę.
Rozłóż naleśnik na stole. Na środku ułóż ser, ogórki i ryby w paski.
Zwinąć ciasną rolkę i pokroić na małe kawałki. Powtórz z pozostałymi naleśnikami i nadzieniem.