Kiedyś byłem sceptycznie nastawiony do tego dania. Aż raz spróbowałem u swojej przyjaciółki forshmak ze śledzia z jabłkiem. Z gotowanymi ziemniakami i czarnym chlebem łączył się niezwykle harmonijnie. Teraz ta przekąska często pojawia się również w moim domu.
Składniki
- śledź (filet) – 400 g
- jabłka (zielony) – 1 rzecz
- jaja kurze (gotowane) – 2 kawałki
- cebula - pół
- biały chleb - 100 g
- Olej roślinny - 1 art.
- sok z cytryny - 2 art.
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- woda - 100 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Chleb pokruszyć w misce, wymieszać z wodą i odstawić na 10 minut.
Pokrój jabłko na ćwiartki, usuń rdzeń i łodygę.
Obierz cebulę i pokrój na małe kawałki.
Obierz jajka i pokrój na pół.
W misce blendera umieść filety śledziowe, jabłko, jajka i cebulę.
Dodaj namoczony chleb, sok z cytryny, olej, przyprawy i zmiel na gładką masę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy