Latem często zbieram wiśnie w syropie. Ten przepis daje 2 litry aromatycznego przysmaku, którego używam zimą, jako nadzienie do pierogów i ciast, jako sos do serników i naleśników, a nawet jako kompot, rozcieńczając syrop wiśniowy przegotowaną wodą.
Składniki
- wiśnia - 1 kg
- cukier - 500 g
- woda - 1 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj wiśnie, usuń łodygi, spłucz. Za pomocą wykałaczki w każdej wiśni wykonaj kilka nakłuć, aby jagody nie gotowały się w tym procesie i dały syropowi część soku i koloru.
Wstępnie wysterylizowane słoiki napełnij wiśniami około⅔.
Oczyszczoną wodę (z rezerwą) podpal i zagotuj, a następnie wlej wiśnie do słoików na samą górę. Przykryj pokrywkami i pozostaw do zaparzenia na co najmniej 20 minut.
Spuść płyn ze słoików z wiśniami do miarki iw zależności od ilości płynu dodaj cukier (250 g na każde 0,5 litra płynu), dobrze wymieszaj, zagotuj na dużym ogniu i gotuj przez kolejne 5-10 minut.
Ostrożnie wlej wrzący syrop do słoików z wiśniami, zwiń, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw na jeden dzień do ostygnięcia.
Przenieś schłodzone wiśnie w syropie do przechowywania w ciemnym, chłodnym miejscu i po miesiącu możesz pobrać pierwszą próbkę.