język teściowej z cukinii z koncentratem pomidorowym i papryką na zimę
Świetny przepis, jeśli zabraknie pomidorów. Język teściowej z cukinii z koncentratem pomidorowym i papryką to bardzo smaczna sałatka warzywna na zimę. Można go sterylizować w słoikach, ale wolę po prostu gotować. Takie konserwy są doskonale przechowywane!
Składniki
- cukinia - 2 kg
- papryka - 500 g
- czosnek - 100 g
- Pasta pomidorowa - 100 g
- Olej roślinny - 100 ml
- ocet - 3 art.
- cukier - 2 łyżeczka
- sól - 1 art.
- woda - 1 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój cukinię i obraną paprykę.
Obierz czosnek i drobno posiekaj.
Połącz cukinię z czosnkiem i solą. Przykryj i odstaw na 15 minut.
Umieść obrabiany przedmiot na rozgrzanej patelni z olejem i smaż na złoty kolor.
Osobno podsmaż paprykę na oleju. Wystarczy 5-7 minut, aby odparować wilgoć, a warzywa lekko się zrumienią.
W dużym kotle połącz paprykę i cukinię.
Wlej wodę zmieszaną z koncentratem pomidorowym i cukrem. Przecieraj wszystko razem przez 20 minut.
Dodaj ocet, włóż sałatkę do przygotowanych słoików i zwiń.