Zbiory na zimę to nie tylko sposób na zachowanie zbiorów owoców i warzyw. Możesz nawet konserwować całe potrawy lub prawie gotowe bazy dla nich – tylko dla wygody. Złap wspaniały przepis na kharcho z ryżem bez śliwek na zimę!
Składniki
- pomidory - 1 kg
- ryż - 50 g
- cebula - 0.5 kg
- orzechy włoskie - 90 g
- Chili - 1 rzecz
- chmiel-suneli - 1 łyżeczka
- pietruszka - 1 pęczek
- kolendra - 1 pęczek
- czosnek - 100 g
- sól - 1 art.
- ocet - 3 art.
- cukier - 2 art.
- Olej roślinny - 100 ml
- ziele angielskie - 7 groszek
- liść laurowy - 1 rzecz
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz pomidory i przepuść przez maszynę do mięsa.
Drobno posiekaj cebulę i chili i smaż je do miękkości.
Połącz cebulę i pomidory i gotuj na wolnym ogniu przez około godzinę na małym ogniu.
Dodaj cukier, sól, posiekane orzechy, ryż i wszystkie przyprawy i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 20 minut.
Dodaj posiekane zioła, czosnek i ocet i gotuj przez kolejne 15 minut.
Rzuć kharcho w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy