Jesienią kupuję od znajomych grzybiarzy i na przyszłość zaopatruję się w grzyby na zimę. W zeszłym roku gotowałem marynowane grzyby leśne według nowego przepisu. Nawet nie zdawałem sobie sprawy, kiedy moje gospodarstwo domowe zdążyło je zjeść. Będziemy musieli gotować więcej w przyszłym roku.
Składniki
- grzyby miodowe (leśne) – 2 kg
- czosnek - 5 ząbki
- nasiona gorczycy - 1 art.
- ziele angielskie - 5 groszek
- czarny pieprz - 5 groszek
- liść laurowy - 2 kawałki
- ocet jabłkowy - 60 ml
- cukier - 1 art.
- sól - 3 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz grzyby miodowe, zalej zimną wodą i gotuj przez 20 minut.
Wrzuć grzyby do durszlaka i pozostaw do spuszczenia.
Złożyć w czyste słoiki z przyprawami, grubo posiekanymi ząbkami czosnku i gotowanymi grzybami miodowymi.
Wymieszaj wodę z solą, cukrem i gotuj przez 3 minuty.
Wlej marynatę do słoików z grzybami i sterylizuj przez 15 minut.
Ostrożnie wyjmij słoiki z garnka do sterylizacji, dodaj ocet i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy