marynowane grzyby leśne na zimę

35 min
6 porcji
Marynowane grzyby leśne na zimę
Igor Normann, stock.adobe.com
0

Jesienią kupuję od znajomych grzybiarzy i na przyszłość zaopatruję się w grzyby na zimę. W zeszłym roku gotowałem marynowane grzyby leśne według nowego przepisu. Nawet nie zdawałem sobie sprawy, kiedy moje gospodarstwo domowe zdążyło je zjeść. Będziemy musieli gotować więcej w przyszłym roku.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz grzyby miodowe, zalej zimną wodą i gotuj przez 20 minut.

Wrzuć grzyby do durszlaka i pozostaw do spuszczenia.

Złożyć w czyste słoiki z przyprawami, grubo posiekanymi ząbkami czosnku i gotowanymi grzybami miodowymi.

Wymieszaj wodę z solą, cukrem i gotuj przez 3 minuty.

Wlej marynatę do słoików z grzybami i sterylizuj przez 15 minut.

Ostrożnie wyjmij słoiki z garnka do sterylizacji, dodaj ocet i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy