półfabrykaty na zimę
27.04.2023
solanka z grzybami, kapustą i koncentratem pomidorowym na zimę
50 min
6 porcji
Tradycyjne rosyjskie danie jest przygotowywane w każdym domu. Aby ułatwić i przyspieszyć ten proces, zaopatrz się w półprodukty warzywne na zimę. Doskonałą opcją będzie solanka z grzybami, kapustą i koncentratem pomidorowym. Z jego pomocą zupa gotuje się w 10 minut.
Składniki
- kapusta - 1,5 kg
- Grzyby - 500 g
- cebula - 300 g
- Olej roślinny - 80 ml
- Pasta pomidorowa - 100 g
- ocet - 150 ml
- czarny pieprz - 6 groszek
- liść laurowy - 2 kawałki
- cukier - 60 g
- sól - 50 g
- woda - 1,5 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój kapustę, grzyby i obraną cebulę.
Podsmaż cebulę na oleju, aż będzie przezroczysta.
Dodaj grzyby i gotuj, aż nadmiar wilgoci wyparuje.
Dodaj kapustę, przyprawy, cukier, sól i wodę zmieszaną z koncentratem pomidorowym.
Przykryj i gotuj przez 20 minut.
Wlej ocet, zdejmij z ognia i zamknij w przygotowanych słoikach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy