lecho z cukinii i marchwi na zimę

50 min
20 porcji
Lecho z cukinii i marchwi na zimę
larik_malasha, stock.adobe.com
0

Tradycyjnie to danie jest przygotowywane ze słodkiej papryki. Z biegiem lat przepis zmienił się i pojawiły się nowe opcje. Pyszne lecho pochodzi z cukinii i marchwi. Gotuję z dodatkiem świeżych pomidorów, ale można też użyć soku pomidorowego.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zetrzyj cukinię i marchewkę. Cebulę, paprykę obrać i pokroić.

Obierz pomidory i przepuść przez maszynę do mięsa.

Wszystko wymieszaj, dodaj masło, cukier, sól i gotuj przez 30 minut.

Dodaj posiekany czosnek i gotuj przez kolejne 10 minut.

Dodaj ocet, wymieszaj i włóż do przygotowanych słoików. Zwinąć, odwrócić do góry nogami i owinąć grubym ręcznikiem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy