przekąski 15.11.2022

klasyczne meksykańskie guacamole

20 min
6 porcji
Klasyczne meksykańskie guacamole
Kate, stock.adobe.com
0

Guacamole to klasyczna wegetariańska przystawka z kuchni meksykańskiej. Można go zamówić w restauracji lub kupić w sklepie, ale lepiej gotować w domu w dosłownie 5 minut. Dzielę się przepisem!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, obierz, pokrój w kostkę i umieść w moździerzu, wyciskając tam sok z cytryny lub limonki.

Posiekaj ząbki czosnku, posiekaj kolendrę, drobno posiekaj cebulę i pieprz.

Opłucz pomidora, usuń skórkę i pokrój w drobną kostkę.

Dodaj wszystkie składniki do moździerza do awokado i mieszaj, aż wszystkie kawałki awokado zmiękną, a sos będzie gładki. Dopraw solą do smaku.

Rozłóż guacamole na chlebie pita lub tortilli. Jeśli sos pozostanie, przykryj go folią spożywczą i wyślij do lodówki.

Julia Cion
przepis dodał (a):
Julia Cion
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy