Guacamole to klasyczna wegetariańska przystawka z kuchni meksykańskiej. Można go zamówić w restauracji lub kupić w sklepie, ale lepiej gotować w domu w dosłownie 5 minut. Dzielę się przepisem!
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, obierz, pokrój w kostkę i umieść w moździerzu, wyciskając tam sok z cytryny lub limonki.
Posiekaj ząbki czosnku, posiekaj kolendrę, drobno posiekaj cebulę i pieprz.
Opłucz pomidora, usuń skórkę i pokrój w drobną kostkę.
Dodaj wszystkie składniki do moździerza do awokado i mieszaj, aż wszystkie kawałki awokado zmiękną, a sos będzie gładki. Dopraw solą do smaku.
Rozłóż guacamole na chlebie pita lub tortilli. Jeśli sos pozostanie, przykryj go folią spożywczą i wyślij do lodówki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy