przekąski 07.07.2023

galaretka z królika

2 godz. 50 min.
12 porcje
Galaretka z królika
san_ta, stock.adobe.com
0

Z dumą postawisz tę przekąskę na świątecznym stole. Bądź pewien, że Twoi goście będą zachwyceni galaretowatym królikiem. Radzę wlać go do porcjowanych foremek, aby ułożyć je osobno na talerzu. Tak piękniejsze i wygodniejsze.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz tuszę królika, pokrój i włóż do rondla z wodą.

Dodaj przyprawy i gotuj przez 2 godziny na małym ogniu.

Dodaj marchewkę, obraną cebulę i gotuj wszystko razem przez kolejne 40 minut.

Żelatynę wymieszać ze 150 ml zimnej wody i odstawić na 10 minut.

Wyjmij królika na talerz i odłóż na bok do ostygnięcia.

Wyrzuć cebulę, odłóż marchewkę.

Odcedź bulion, dodaj sól i gotuj przez 2 minuty.

Wyłącz ogrzewanie, wlej żelatynę do przedmiotu obrabianego i wymieszaj.

Oddziel mięso od kości, posiekaj i ułóż w foremkach.

Pokrój marchewki i dodaj do mięsa.

Napełnij bulionem i delikatnie przenieś w chłodne miejsce. Po 3 godzinach galaretowate mięso królika będzie gotowe.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy