Z dumą postawisz tę przekąskę na świątecznym stole. Bądź pewien, że Twoi goście będą zachwyceni galaretowatym królikiem. Radzę wlać go do porcjowanych foremek, aby ułożyć je osobno na talerzu. Tak piękniejsze i wygodniejsze.
Składniki
- Królik (1-1, 5 kg) – 1 tusza
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 2 kawałki
- liść laurowy - 2 liścia
- ziele angielskie - 2 groszek
- czarny pieprz - 4 groszek
- sól - 20 g
- żelatyna - 2 art.
- woda - 3 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz tuszę królika, pokrój i włóż do rondla z wodą.
Dodaj przyprawy i gotuj przez 2 godziny na małym ogniu.
Dodaj marchewkę, obraną cebulę i gotuj wszystko razem przez kolejne 40 minut.
Żelatynę wymieszać ze 150 ml zimnej wody i odstawić na 10 minut.
Wyjmij królika na talerz i odłóż na bok do ostygnięcia.
Wyrzuć cebulę, odłóż marchewkę.
Odcedź bulion, dodaj sól i gotuj przez 2 minuty.
Wyłącz ogrzewanie, wlej żelatynę do przedmiotu obrabianego i wymieszaj.
Oddziel mięso od kości, posiekaj i ułóż w foremkach.
Pokrój marchewki i dodaj do mięsa.
Napełnij bulionem i delikatnie przenieś w chłodne miejsce. Po 3 godzinach galaretowate mięso królika będzie gotowe.