Przekąska jest hojnym źródłem witamin i białka roślinnego, dlatego jest tak kochana przez wegan, sportowców i zwolenników zdrowej diety. Przygotowanie hummusu z tahini jest niezwykle proste, a nadmiar porcji zawsze można zamrozić.
Składniki
- ciecierzyca - 400 g
- czosnek - 2 ząbki
- oliwa z oliwek - 3 art.
- tahini - 3 art.
- sok z cytryny - 3 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- woda - 1 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ciecierzyca jest wstępnie namoczona przez 4 godziny.
Opłucz, zalej świeżą wodą i gotuj przez 40 minut.
Odcedź bulion do osobnej miski i odłóż na bok.
Na patelni z ciecierzycą dodaj pastę tahini, sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól, mielony pieprz i czosnek przepuszczony przez prasę.
Puree za pomocą blendera zanurzeniowego, aż będzie gładkie. Dodaj pozostały wywar, aby regulować gęstość przekąski.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy