Na świątecznym stole muszą być porcjowane przekąski w różnych odmianach. Polecam między innymi zrobić tartaletki z wędzonym kurczakiem. Zamiast majonezu lepiej ugotować sos beszamelowy. Nada potrawie kremowy smak i harmonię.
Składniki
- wędzony kurczak - 200 g
- ogórki - 1 rzecz
- jaja kurze (gotowane) – 2 kawałki
- masło - 50 g
- śmietana - 100 ml
- mąka - 1 art.
- gałka muszkatołowa - na czubku noża
- sól - 0,3 łyżeczka
- tartaletki - 12 sztuk
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój wędzonego kurczaka, ogórki i obrane jajka.
Roztop masło na patelni.
Dodaj mąkę i smaż przez 1,5-2 minuty, często mieszając.
Dodaj gałkę muszkatołową, sól i ciepłą śmietanę. Dusić sos na małym ogniu, aż zgęstnieje.
Połącz wędzonego kurczaka, jajka, ogórki i sos.
Włóż nadzienie do przygotowanych tartaletek.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy