Trudno jest znaleźć naprawdę smaczną shawarmę: to mało mięsa, to sos nie jest pyszny. Lepiej zrobić własną przekąskę. Oferuję ci świetny przepis na shawarmę z kurczakiem w chlebie pita. A co najważniejsze, możesz sam określić ilość i zakres dodatków.
Składniki
- filet z kurczaka - 300 g
- pomidory - 1 rzecz
- kapusta - 150 g
- marchew - 100 g
- ogórki kiszone - 2 kawałki
- czosnek - 2 ząbki
- Olej roślinny - 30 ml
- sok z cytryny - 2 art.
- majonez - 3 art. l
- musztarda - 1 art.
- chmiel-suneli - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- sól - 0,5 CZ. l.
- Pita (cienki) – 2 liścia
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój filet z kurczaka na duże kawałki.
Połóż na rozgrzanej patelni z olejem i smaż do miękkości.
Wyjmij gotowy filet na deskę, posiekaj, posyp solą i przyprawami.
Pokrój kapustę, pomidory i ogórki. Zetrzyj marchewki.
Wymieszaj kapustę z marchewką, sokiem z cytryny i lekko zetrzyj.
Połącz majonez, musztardę i czosnek przepuszczony przez prasę.
Rozłóż chleb pita na stole, posmaruj aromatycznym sosem.
Połóż smażonego kurczaka, pomidory, ogórki i sałatkę z kapustą na krawędzi przedmiotu obrabianego.
Wsuń boki do środka i zwiń chleb pita.
Gotową shawarmę lekko zrumienić na patelni grillowej.