Brak cukinii i bakłażana? Nie ma znaczenia, doskonałe lecho można przygotować z ogórków. Nawet przerośnięte i skręcone warzywa są używane. Obierz je, usuń rdzeń z nasionami i zabierz się do pracy!
Składniki
- ogórki - 1 kg
- pomidory - 1 kg
- papryka - 500 g
- cebula - 500 g
- czosnek - 100 g
- Olej roślinny - 120 ml
- ocet - 120 ml
- chmiel-suneli - 1 CZ. l.
- cukier - 100 g
- sól (ze zjeżdżalnią) – 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ogórki, paprykę i cebulę obrać, pokroić.
Przełóż pomidory przez sokowirówkę.
Wymieszaj sok pomidorowy z przyprawami, cukrem i solą. Gotuj przez 10 minut.
Podsmaż cebulę na oleju, aż będzie przezroczysta.
Dodaj ogórki, paprykę, posiekany czosnek i smażenie do gotującego się soku. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
Wlej ocet i natychmiast wyłącz ogrzewanie.
Rozłóż lecho w wysterylizowanych słoikach, zwiń i odwróć do góry nogami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy