Większość konserw to zwykle solenie. Nic dziwnego, że istnieje tak wiele przepisów na ten temat. Niedawno odkryłem inną oryginalną opcję: pomidory z wiśniami na zimę. Spróbuj, jest niesamowicie pyszny!
Składniki
- pomidory - 5 kg
- wiśnia - 1 szkło
- czosnek - 50 g
- koperek - 3 parasolka
- Chrzanów - 2 listek
- ziele angielskie - 4 groszek
- czarny pieprz - 10 groszek
- cukier - 160 g
- sól - 140 g
- ocet - 140 ml
- woda - 3 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wiśnie i zalej osoloną wodą przez 20 minut.
Opłucz pomidory, liście chrzanu i parasole koperkowe. Obierz czosnek.
Na dnie czystych słoików umieść przyprawy, parasole koperkowe, liście chrzanu i posiekane ząbki czosnku.
Napełnij słoiki pomidorami i wiśniami. Potrząśnij kilka razy, aby warzywa były gęstsze.
Wlej wrzącą wodę, przykryj pokrywkami i pozostaw na 30 minut.
Delikatnie odcedź do garnka i ponownie zagotuj.
Wlej cukier i sól do słoików z pomidorami.
Wlej ocet, wrzącą wodę i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy