Kiedy nie ma czasu na przygotowanie obiadu, słoik kawioru warzywnego pomaga zdrowo. I nie trzeba go kupować, ponieważ gotowanie pysznych konserw jest tak proste! Dzielę się sprawdzonym przepisem na kawior z cukinii i bakłażana.
Składniki
- cukinia - 1,5 kg
- bakłażany - 1 kg
- pomidory - 500 g
- cebula - 300 g
- czosnek - 50 g
- pietruszka - 30 g
- Olej roślinny - 100 ml
- ocet - 3 art.
- mielony czarny pieprz - 1 łyżeczka
- sól - 35 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obrać bakłażany, pokroić w kostkę i zalać osoloną wodą przez 15 minut.
Pokrój cukinię, pomidory, natkę pietruszki i obraną cebulę.
W głębokim kotle rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż na złoty kolor.
Dodaj cukinię, bakłażana i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodaj pomidory, natkę pietruszki i gotuj przez kolejne 10 minut.
Zmiksuj masę za pomocą blendera zanurzeniowego, aż będzie gładka.
Sól, pieprz, wyciśnij czosnek przez prasę i podgrzewaj wszystko razem przez 5-7 minut.
Wlej ocet, wymieszaj i natychmiast włóż do czystych słoików. Zwiń i odwróć do góry nogami.