Nawet jeśli nie uprawiasz warzyw w kraju, kupowanie ich latem jest znacznie łatwiejsze i tańsze. Z pewnością należy z tego skorzystać i przygotować sos do barszczu z fasolą na zimę. Zamknij go w takich słoikach, aby jeden wystarczył na patelnię barszczu.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Namocz fasolę przez 6-8 godzin, a następnie włóż do garnka z zimną wodą i gotuj przez 40 minut.
Zetrzyj marchewki i obrane buraki.
Posiekaj kapustę i obraną cebulę.
Smaż cebulę z marchewką na oleju przez 10 minut.
Dodaj buraki, przyprawy i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.
Dodaj jarmuż, fasolę, kwas cytrynowy, sól i cukier.
Wymieszaj koncentrat pomidorowy z odrobiną wywaru, który pozostał po fasoli. Wlej do garnka z warzywami i gotuj przez 20 minut pod przykryciem.
Włóż SOS barszczowy do przygotowanych słoików i zwiń.