sos do barszczu z fasolą na zimę

1 godz. 40 min.
8 porcji
Sos do barszczu z fasolą na zimę
0

Nawet jeśli nie uprawiasz warzyw w kraju, kupowanie ich latem jest znacznie łatwiejsze i tańsze. Z pewnością należy z tego skorzystać i przygotować sos do barszczu z fasolą na zimę. Zamknij go w takich słoikach, aby jeden wystarczył na patelnię barszczu.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Namocz fasolę przez 6-8 godzin, a następnie włóż do garnka z zimną wodą i gotuj przez 40 minut.

Zetrzyj marchewki i obrane buraki.

Posiekaj kapustę i obraną cebulę.

Smaż cebulę z marchewką na oleju przez 10 minut.

Dodaj buraki, przyprawy i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.

Dodaj jarmuż, fasolę, kwas cytrynowy, sól i cukier.

Wymieszaj koncentrat pomidorowy z odrobiną wywaru, który pozostał po fasoli. Wlej do garnka z warzywami i gotuj przez 20 minut pod przykryciem.

Włóż SOS barszczowy do przygotowanych słoików i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy