suszone śliwki na zimę

8 godz. 5 min.
4 porcje
Suszone śliwki na zimę
HandmadePictures, stock.adobe.com
0

Od lat gotuję suszone śliwki na zimę. Pyszny kęs można po prostu zjeść, użyć do przygotowania kompotów i galaretek. Niektórzy suszą owoce na słońcu, ale wolę robić to w piekarniku. Opowiadam swój sposób.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Śliwki przekrój na pół i obierz.

Ułóż owoce na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zauważ, że nie powinny się dotykać.

Suszyć przez 8-10 godzin w piekarniku w temperaturze 60 stopni przy uchylonych drzwiach.

Schłodzić gotowe śliwki, włożyć do suchych słoików i szczelnie zamknąć pokrywkami.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy