Moim zdaniem domowy Tkemali jest jednym z najsmaczniejszych sosów spośród wszystkich możliwych. Nie bez powodu jest to jedna z wizytówek całej kuchni gruzińskiej. Co więcej, można go przygotować na bardzo różne sposoby. Na przykład ta opcja z białych śliwek.
Składniki
- śliwki (Biały) – 1.7 kg
- sól - 2 łyżeczka
- cukier - 4 łyżeczka
- Chili - 1 rzecz
- czosnek - 4 ząbki
- mielona kolendra - 1 łyżeczka
- koperek - 3 gałązki
- pietruszka - 3 gałązki
- chmiel-suneli - 1 łyżeczka
- przyprawy i przyprawy - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Napełnij śliwki wodą, gotuj do miękkości, włóż do durszlaka, a następnie przetrzyj przez sito.
Gotuj puree śliwkowe przez 15-30 minut na małym ogniu, aż będą gęste.
Dodaj posiekane chili, czosnek, zioła i resztę składników.
Gotuj tkemali jeszcze trochę do pożądanej gęstości i zwiń w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy