tkemali z białych śliwek na zimę

1 godz. 0 min.
4 porcje
Tkemali z białych śliwek na zimę
0

Moim zdaniem domowy Tkemali jest jednym z najsmaczniejszych sosów spośród wszystkich możliwych. Nie bez powodu jest to jedna z wizytówek całej kuchni gruzińskiej. Co więcej, można go przygotować na bardzo różne sposoby. Na przykład ta opcja z białych śliwek.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Napełnij śliwki wodą, gotuj do miękkości, włóż do durszlaka, a następnie przetrzyj przez sito.

Gotuj puree śliwkowe przez 15-30 minut na małym ogniu, aż będą gęste.

Dodaj posiekane chili, czosnek, zioła i resztę składników.

Gotuj tkemali jeszcze trochę do pożądanej gęstości i zwiń w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy