Świetny przepis dla miłośników przekąsek warzywnych. Sałatka coleslaw jest przygotowywana w bardzo prosty sposób. Siekanie warzyw zajmuje większość czasu. Aby przyspieszyć ten proces, użyj robota kuchennego lub specjalnego rozdrabniacza.
Składniki
- kapusta - 3 kg
- marchew - 500 g
- liść laurowy - 3 kawałki
- czarny pieprz - 10 groszek
- ziele angielskie - 5 groszek
- ocet - 250 ml
- Olej roślinny - 200 ml
- cukier - 80 g
- sól - 100 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posiekaj kapustę w cienkie paski.
Zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Wymieszaj warzywa, dodaj cukier, sól i lekko rozgnieć rękami.
Dodaj przyprawy, olej, wymieszaj i odstaw na 1 godzinę.
Ułóż sałatkę w słoikach i sterylizuj przez 10 minut.
Ostrożnie wyjmij słoiki i wanny do sterylizacji, dodaj ocet i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy