Sałatka z jarmużu na zimę w słoikach

30 min
12 porcji
Sałatka z kapusty na zimę w słoikach
Svetlana Moniakova, stock.adobe.com
0

Świetny przepis dla miłośników przekąsek warzywnych. Sałatka coleslaw jest przygotowywana w bardzo prosty sposób. Siekanie warzyw zajmuje większość czasu. Aby przyspieszyć ten proces, użyj robota kuchennego lub specjalnego rozdrabniacza.

Składniki

  • kapusta - 3 kg
  • marchew - 500 g
  • liść laurowy - 3 kawałki
  • czarny pieprz - 10 groszek
  • ziele angielskie - 5 groszek
  • ocet - 250 ml
  • Olej roślinny - 200 ml
  • cukier - 80 g
  • sól - 100 g

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posiekaj kapustę w cienkie paski.

Zetrzyj marchewki na grubej tarce.

Wymieszaj warzywa, dodaj cukier, sól i lekko rozgnieć rękami.

Dodaj przyprawy, olej, wymieszaj i odstaw na 1 godzinę.

Ułóż sałatkę w słoikach i sterylizuj przez 10 minut.

Ostrożnie wyjmij słoiki i wanny do sterylizacji, dodaj ocet i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy