Jeśli jeszcze nie próbowałeś zrobić dżemu z cukinii, bardzo wiele przegapiłeś. Dzisiaj powiem Ci, jak to zrobić poprawnie. A dla jaśniejszego i bogatszego smaku z aromatem proponuję dodać trochę cytrusów. Jednocześnie pomarańcza i cytryna przedłużą okres przydatności do spożycia przedmiotu obrabianego.
Składniki
- cukinia - 1 kg
- cytryna - 1 rzecz
- pomarańczowy - 1-2 kawałki
- cukier - 1-1.4 kg
Przepis na gotowanie krok po kroku
Cukinię obrać i zetrzeć.
Oparz cytrynę i pomarańcze wrzącą wodą, pokrój ze skórką i usuń pestki.
Zmiel cytrusy blenderem lub maszynką do mięsa.
Połącz cytrusy, cukinię i cukier.
Doprowadzić do wrzenia i gotować dżem przez 40-45 minut na małym ogniu.
Umieść go w wysterylizowanych słoikach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy