sos pesto z pietruszki na zimę

20 min
2 porcje
Sos pesto z pietruszki na zimę
0

Dzisiaj chcę podzielić się z wami sprawdzonym przepisem na sos pesto z pietruszki na zimę. Podczas gotowania nie używam sera, ale zastępuję go orzechami i octem. Orzechy dodają ciekawego smaku sosowi i odrobiny pikantności.

Składniki

  • pietruszka - 500 gr
  • orzechy włoskie - 100 GR
  • Olej roślinny - 80 ml
  • ocet (9%) – 1 CZ. l
  • czosnek - 3 ząbki
  • sól - do smaku
  • mielony czarny pieprz - do smaku

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz pietruszkę i obierz czosnek.

Złóż wszystkie składniki w blenderze i zmiksuj, aż będą gładkie.

Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaj trochę więcej oleju roślinnego i ponownie ubij.

Przenieś gotowy sos do słoików i przechowuj na zimno. Może to być piwnica lub lodówka.

Julia Cion
przepis dodał (a):
Julia Cion
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy