Dzisiaj chcę podzielić się z wami sprawdzonym przepisem na sos pesto z pietruszki na zimę. Podczas gotowania nie używam sera, ale zastępuję go orzechami i octem. Orzechy dodają ciekawego smaku sosowi i odrobiny pikantności.
Składniki
- pietruszka - 500 gr
- orzechy włoskie - 100 GR
- Olej roślinny - 80 ml
- ocet (9%) – 1 CZ. l
- czosnek - 3 ząbki
- sól - do smaku
- mielony czarny pieprz - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz pietruszkę i obierz czosnek.
Złóż wszystkie składniki w blenderze i zmiksuj, aż będą gładkie.
Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaj trochę więcej oleju roślinnego i ponownie ubij.
Przenieś gotowy sos do słoików i przechowuj na zimno. Może to być piwnica lub lodówka.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy