Wyobraź sobie, jak fajnie byłoby zejść do piwnicy i zabrać ze swojej półki słoik pysznej fanty? To prawda, że nie ma bąbelków i jest przygotowywany z naturalnych produktów. Fanta z agrestu i pomarańczy to świetna alternatywa dla napojów gazowanych.
Składniki
- agrest - 500 g
- pomarańczowy - 2 kawałki
- cukier - 1 szkło
- kwas cytrynowy - na czubku noża
- woda - 3 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Agrest posortuj, oczyść i spłucz.
Pomarańcze sparzyć wrzącą wodą i pokroić razem ze skórką.
W wysterylizowanych słoikach umieść jagody i kawałki pomarańczy.
Zalej wrzącą wodą, przykryj pokrywkami i pozostaw do ogrzania na 30 minut.
Odcedź do rondla, dodaj cukier, kwas cytrynowy i gotuj przez 3 minuty.
Wlej wrzący syrop do słoików i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy