półfabrykaty na zimę
21.02.2023
keczup pomidorowy z jabłkami, cebulą i czosnkiem
1 godz. 10 min.
24 porcje
Jeśli lubisz różnorodne sosy, zrób keczup pomidorowy z jabłkami, cebulą i czosnkiem. Pokochasz słodko-kwaśny smak i delikatny owocowy aromat. Aby lepiej zachować keczup, przed wyłączeniem należy dodać ocet lub sok z cytryny.
Składniki
- pomidory - 2 kg
- jabłka (średnie) – 3 kawałki
- cebula - 200 g
- czosnek - 50 g
- ocet - 80 ml
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- cukier - 140 g
- sól - 25 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz i pokrój pomidory.
Obierz cebulę i czosnek, posiekaj.
Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki i obrać z pestek.
Przełóż wszystkie półfabrykaty przez maszynkę do mięsa i wymieszaj.
Umieść na małym ogniu i gotuj przez 45 minut.
Dodaj przyprawy, cukier, sól i gotuj przez kolejne 15 minut.
Wlej ocet i po 1 minucie zdejmij z ognia.
Rozłóż gorący keczup na wysterylizowanych słoikach i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy