Chcę podzielić się z wami przepisem na dżem z nektarynek w plasterkach. Wyobraź sobie połączenie chrupiących kawałków owoców i gęstego syropu. Proces gotowania jest prosty, ale długi. Wraz z wymaganymi interwałami zajmuje około 5 godzin.
Składniki
- Nektaryna - 2 kg
- cukier - 1 kg
- woda - 400 ml
- sok z cytryny - 50 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przekrój nektarynę na pół, obierz i pokrój w kliny.
W dużym rondlu zagotuj wodę, dodaj cukier i gotuj przez 5 minut.
Dodaj kliny nektarynek, wyłącz ogrzewanie i pozostaw pod przykryciem na 2 godziny.
Kawałki owoców wyłowić łyżką cedzakową, syrop gotować przez 3 minuty.
Dodaj plasterki, gotuj przez 2 minuty, wyłącz ogrzewanie i ponownie odłóż na 2 godziny.
Postaw garnek na ogniu, dodaj sok z cytryny i gotuj wszystko razem przez 10 minut.
Ułóż dżem w czystych, suchych słoikach i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy