dżem z nektarynek w kawałkach bez pestek

30 min
8 porcji
Dżem z nektarynek w plasterkach bez pestek
istetiana, stock.adobe.com
0

Chcę podzielić się z wami przepisem na dżem z nektarynek w plasterkach. Wyobraź sobie połączenie chrupiących kawałków owoców i gęstego syropu. Proces gotowania jest prosty, ale długi. Wraz z wymaganymi interwałami zajmuje około 5 godzin.

Składniki

  • Nektaryna - 2 kg
  • cukier - 1 kg
  • woda - 400 ml
  • sok z cytryny - 50 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przekrój nektarynę na pół, obierz i pokrój w kliny.

W dużym rondlu zagotuj wodę, dodaj cukier i gotuj przez 5 minut.

Dodaj kliny nektarynek, wyłącz ogrzewanie i pozostaw pod przykryciem na 2 godziny.

Kawałki owoców wyłowić łyżką cedzakową, syrop gotować przez 3 minuty.

Dodaj plasterki, gotuj przez 2 minuty, wyłącz ogrzewanie i ponownie odłóż na 2 godziny.

Postaw garnek na ogniu, dodaj sok z cytryny i gotuj wszystko razem przez 10 minut.

Ułóż dżem w czystych, suchych słoikach i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy