marynowane ogórki z octem na zimę w słoikach

40 min
1 puszka 1 L
Ogórki kiszone z octem na zimę w słoikach
Vankad, stock.adobe.com
0

Dzielę się sprawdzonym przepisem na chrupiące kiszone ogórki. Zimą takie przygotowanie jest po prostu konieczne! Do smażonych ziemniaków, puree z kotletem, do dowolnego przystawki i dań mięsnych. Możesz użyć jako przystawki lub dodać do ulubionych sałatek "zimowych".

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz ogórki i zioła, lekko osusz.

Na dnie sterylnego litrowego słoika umieść liście wiśni, porzeczek i chrzanu, parasol koperkowy i obrane ząbki czosnku. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Szczelnie napełnij słoik ziół ogórkami.

Zagotuj wodę i zalej ogórki w słoiku wrzącą wodą. Przykryj słoik sterylną pokrywką i pozostaw do podgrzania na 20 minut.

Następnie wlej wodę do rondla, dodaj sól i cukier (w ilości 2 łyżek na 1 litr wody), wymieszaj i zagotuj.

Wlej 2 łyżki do słoika z półfabrykatem.l ocet.

Wlej zawartość słoika do góry wrzącą marynatą. Zwiń słoik, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy