Dzielę się sprawdzonym przepisem na chrupiące kiszone ogórki. Zimą takie przygotowanie jest po prostu konieczne! Do smażonych ziemniaków, puree z kotletem, do dowolnego przystawki i dań mięsnych. Możesz użyć jako przystawki lub dodać do ulubionych sałatek "zimowych".
Składniki
- ogórki - 1 kg
- liście wiśni - 3 szt.
- liście porzeczki - 3 szt.
- Chrzanów (liście) – 1 szt.
- liść laurowy - 1 szt.
- koperek - 1 parasol
- czosnek - 3 ząbki
- ziele angielskie (groszek) – 5 szt.
- woda - 1 l
- ocet (9%) – 2 art.
- cukier - 2 art.
- sól - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz ogórki i zioła, lekko osusz.
Na dnie sterylnego litrowego słoika umieść liście wiśni, porzeczek i chrzanu, parasol koperkowy i obrane ząbki czosnku. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
Szczelnie napełnij słoik ziół ogórkami.
Zagotuj wodę i zalej ogórki w słoiku wrzącą wodą. Przykryj słoik sterylną pokrywką i pozostaw do podgrzania na 20 minut.
Następnie wlej wodę do rondla, dodaj sól i cukier (w ilości 2 łyżek na 1 litr wody), wymieszaj i zagotuj.
Wlej 2 łyżki do słoika z półfabrykatem.l ocet.
Wlej zawartość słoika do góry wrzącą marynatą. Zwiń słoik, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.