papryka po koreańsku na zimę

30 min
6 porcji
Koreański pieprz na zimę
Cornelio, stock.adobe.com
0

Niesamowita przekąska o mocnym smaku i subtelnych nutach pikanterii. Przygotowywanie papryki po koreańsku jest proste. Niektóre gospodynie domowe smażą go w całości, ale polecam pokroić na kawałki i usunąć nasiona. Więc więcej mieści się w słoiku i jest o wiele wygodniejsze.

Składniki

  • papryka - 2 kg
  • imbir - 50 g
  • czosnek - 100 g
  • Olej roślinny - 150 ml
  • ocet - 100 ml
  • oregano - 1 łyżeczka
  • cukier - 50 g
  • sól - 10 g

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przygotuj paprykę, obierz nasiona i pokrój na duże kawałki.

Podsmaż paprykę na oleju na złoty kolor. Dla wygody podziel warzywa na porcje i zrób to w kilku seriach.

Obierz imbir i czosnek, zmiel w blenderze.

Połącz pieczoną paprykę, pikantną mieszankę, cukier, sól i oregano.

Ułóż w słoikach i sterylizuj przez 10 minut.

Wlej ocet, zwiń i odwróć do góry nogami.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy