domowy keczup pomidorowy na zimę przez maszynę do mięsa
Dzisiaj chcę podzielić się przepisem na keczup z dodatkiem musztardy. Nie do końca znany składnik tego rodzaju sosów? Okazuje się jednak bardzo smaczny i dość pikantny. A domowy keczup pod względem smaku i korzyści na pewno nie może się równać ze sklepem!
Składniki
- pomidory - 1,5 kg
- cebula - 100 g
- Olej roślinny - 2 art.
- ocet (9%) – 1 art.
- sól - 0,5 art.
- cukier - 1,5 art.
- proszek musztardowy - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Cebulę obrać i drobno posiekać, smażyć na rozgrzanym oleju roślinnym na złoty kolor.
Opłucz pomidory, usuń ciasny środek, pokrój losowo, a następnie przepuść przez maszynę do mięsa. Jeśli chcesz pozbyć się nasion, możesz dodatkowo przetrzeć masę przez sito.
Na patelni połącz masę pomidorową i smażoną cebulę, wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez 20-25 minut.
Dodaj suchą musztardę, sól i cukier, dobrze wymieszaj. Gotuj obrabiany przedmiot przez kolejne 10 minut.
Kilka minut przed gotowaniem wlej ocet, wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia.
Wlej gorący keczup do wcześniej przygotowanych sterylnych słoików, szczelnie zamknij i ostudź. Schłodzony SOS przechowuj w lodówce.