Czy kiedykolwiek próbowałeś zrobić kompot z winogron? A wrzucić go do słoików na zimę? Jeśli nie, to wszystko dzieje się po raz pierwszy! Złap wspaniały sezonowy przepis dla tych, którzy od dawna zaopatrzyli się w wiśnie i truskawki w każdym możliwym rodzaju.
Składniki
- Winogrona - 1 kg
- kwas cytrynowy - 0.5 łyżeczka
- cukier - 1.5 szklanki
- woda - 4 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umyj winogrona i włóż do sterylnych słoików.
Zalać wrzącą wodą, przykryć i odstawić na 10 minut.
Odcedź, ponownie zagotuj, ponownie napełnij i pozostaw na kolejne 10 minut.
Odcedź po raz ostatni i zagotuj z cukrem.
Dodaj kwas cytrynowy do syropu, wlej do słoików i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy