półfabrykaty na zimę
14.03.2023
kapusta kiszona z żurawiną i marchewką na zimę
1 godz. 30 min.
4 porcje
Najsmaczniejszą kapustę kiszoną uzyskuje się z żurawiną, która nadaje jej przyjemny posmak i aromat. Jednocześnie proponuję dodać trochę marchewki, aby jeszcze bardziej urozmaicić obrabiany przedmiot. Cała moja rodzina gotuje ten przepis!
Składniki
- kapusta - 2.2 kg
- marchew - 2 kawałki
- żurawina - 1-2 garści
- woda - 1 L
- cukier - 1 art.
- sól - 2 art.
- czarny pieprz - 10 sztuk
- ziele angielskie - 6 sztuk
- liść laurowy - 3 kawałki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posiekaj kapustę, zetrzyj marchewki i wymieszaj warzywa z żurawiną i wszystkimi przyprawami.
Włóż kapustę do dużego słoika.
Połącz zimną wodę, sól i cukier. Zalej kapustę solanką.
Zrób kilka nakłuć do dna drewnianym szpikulcem.
Pozostaw słoik na 3 dni w temperaturze pokojowej. Kilka razy dziennie przekłuwaj kapustę szpikulcem.
Gdy kapusta zostanie zakwaszona, zamknij ją pokrywką i umieść w chłodnym miejscu do przechowywania.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy