Znalezienie przyzwoitej jakości konserw rybnych w sklepie nie jest łatwym zadaniem. Spróbuj samodzielnie ugotować pyszny szprot w sosie pomidorowym, korzystając z tego prostego przepisu. Gotuje się szybko, jest przechowywany przez długi czas, smak i jakość są na najwyższym poziomie.
Składniki
- Szprot (świeże lub mrożone) – 500 g
- sok pomidorowy - 300 ml
- cebula - 1 szt.
- marchew - 1 szt.
- mąka - 1 art.
- Olej roślinny (do smażenia) – 3 art.
- cukier - 1 art.
- sól - do smaku
- ziele angielskie (groszek) – do smaku
- liść laurowy - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozmrozić rybę (w razie potrzeby), usunąć głowę i wnętrze, spłukać pod bieżącą wodą, lekko osuszyć.
Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Drobno posiekaj cebulę.
Na rozgrzanym oleju roślinnym smażyć marchewki z cebulą na złoty kolor.
Wyślij przygotowaną rybę na patelnię do smażonych warzyw, soli, dodaj cukier, ziele angielskie i liść laurowy. Przecieraj wszystko razem przez 1-2 minuty.
Do soku pomidorowego dodaj 1 łyżkę mąki pszennej, dobrze wymieszaj.
Napełnij rybę warzywami powstałym sosem pomidorowym i gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Dodaj ocet i gotuj rybę przez kolejne 5 minut.
Włóż gotowy szprot do pomidora do wcześniej wysterylizowanych małych słoików i zwiń. Polecam przechowywanie konserw w chłodnym, ciemnym miejscu.