Koreańskie ogórki są ciekawą alternatywą dla zwykłych skrętów ogórków. Jak wszystkie dania kuchni koreańskiej, przystawka jest pikantna, umiarkowanie ostra, z charakterystycznymi przyprawami i przyprawami. Kochasz jeszcze ostrzej? Następnie dodaj trochę chili do sałatki.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz ogórki, pokrój w cienkie paski.
Marchewki obierz i zetrzyj na tarce do marchwi w stylu koreańskim. Posiekaj czosnek.
Połącz przygotowane warzywa w misce, dodaj sól, cukier, przyprawę do koreańskiej marchwi, olej roślinny i ocet. Wszystko wymieszaj, przykryj miskę sałatką i pozostaw do marynowania na 8-10 godzin w temperaturze pokojowej.
Następnie wymieszaj sałatkę, zapakuj do wcześniej wysterylizowanych słoików i napełnij powstałym nadzieniem.
Przykryj słoiki z półfabrykatem sterylnymi pokrywkami i wyślij do sterylizacji w garnku z wodą (czas sterylizacji słoików o pojemności 0,5 l wynosi 15 minut od momentu zagotowania wody w garnku).
Po sterylizacji zwiń słoiki, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzone ogórki w stylu koreańskim można przechowywać zarówno w chłodnym miejscu, jak iw temperaturze pokojowej.