Cukinia i cukinia w cienkich talerzach są nie tylko bardzo przydatne, ale także piękne. Przypominają zielony makaron i świetnie wyglądają po podaniu. Oszczędzam ten przepis w sezonie warzywnym, kiedy nie ma gdzie ich położyć!
Składniki
- cukinia - 2 kawałki
- woda - 1 L
- Goździk - 3 kawałki
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- ziele angielskie (groszek) – 4 kawałki
- cukier - 50 g
- sól - 30 g
- ocet winny (biały) – 150 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umyj cukinię i pokrój w cienkie plasterki.
Podgrzej słoiki w dowolny dogodny sposób i ułóż w nich warzywa. Dodaj tam ostrą paprykę.
Wymieszaj wodę z solą, cukrem i przyprawami i zagotuj.
Wlej ocet winny do słoików i natychmiast napełnij je wrzącą marynatą.
Sterylizuj słoiki pod pokrywkami przez około 10 minut i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy