Wiele osób zna kishmish jako słodką i aromatyczną odmianę winogron. Ponadto w niesamowity sposób nie traci użytecznych właściwości w procesie obróbki cieplnej. Gotuj przepyszny dżem z winogron kishmish i utrzymuj swoje ciało przez całą zimę!
Składniki
- Winogrona (kiszmisz) – 2 kg
- cukier - 500 g
- kwas cytrynowy - na czubku noża
- woda - 300 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń winogrona z pędzli, dokładnie spłucz i włóż do rondla.
Przykryj cukrem i pozostaw na 2-3 godziny.
Wlej wodę, gotuj przez 10 minut na małym ogniu, wyjmij z pieca i odłóż na bok do ostygnięcia.
Ponownie podpal patelnię, gotuj przez 7-10 minut po ugotowaniu i ostudź.
Po raz trzeci zagotuj masę, dodaj kwas cytrynowy i gotuj przez 10 minut. Napełnij przygotowane słoiki gorącym dżemem i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy