beznasienny dżem winogronowy kishmish

35 min
8 porcji
Dżem winogronowy kishmish bez pestek
13smile, stock.adobe.com
0

Wiele osób zna kishmish jako słodką i aromatyczną odmianę winogron. Ponadto w niesamowity sposób nie traci użytecznych właściwości w procesie obróbki cieplnej. Gotuj przepyszny dżem z winogron kishmish i utrzymuj swoje ciało przez całą zimę!

Składniki

  • Winogrona (kiszmisz) – 2 kg
  • cukier - 500 g
  • kwas cytrynowy - na czubku noża
  • woda - 300 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Usuń winogrona z pędzli, dokładnie spłucz i włóż do rondla.

Przykryj cukrem i pozostaw na 2-3 godziny.

Wlej wodę, gotuj przez 10 minut na małym ogniu, wyjmij z pieca i odłóż na bok do ostygnięcia.

Ponownie podpal patelnię, gotuj przez 7-10 minut po ugotowaniu i ostudź.

Po raz trzeci zagotuj masę, dodaj kwas cytrynowy i gotuj przez 10 minut. Napełnij przygotowane słoiki gorącym dżemem i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy