Miłośnicy aromatycznych pikli zdecydowanie powinni wypróbować ten prosty przepis. Nawet zwykły posiłek marynowane pomidory ze śliwkami zamieniają się w prawdziwe wakacje. Świetnie wyglądają na stole, zaskakują niesamowitym aromatem i smakiem!
Składniki
- pomidory - 2 kg
- śliwki (małe) – 500 g
- czosnek - 50 g
- koperek - 4 parasolka
- liść laurowy - 2 kawałki
- Goździk - 2 Bud
- ocet jabłkowy - 60 ml
- cukier - 80 g
- sól - 60 g
- woda - 2,2 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Na dnie przygotowanych słoików umieść koperek, przyprawy i grubo posiekane ząbki czosnku.
Szczelnie ułóż śliwki i pomidory, kilkakrotnie potrząsając.
Wlać do góry wrzącą wodą, przykryć pokrywkami i odstawić na 20 minut.
Odcedź do rondla i ponownie zagotuj. Dodaj cukier, sól, ocet i natychmiast zdejmij z ognia.
Wlej wrzącą marynatę do słoików, zwiń, odwróć do góry nogami i zawiń w gruby ręcznik.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy