syrop miętowy na zimę

2 godz. 0 min.
2 porcje
Syrop miętowy na zimę
Peredniankina, stock.adobe.com
0

Oprócz kompotów i dżemów bardzo lubię przygotowywać kilka słoików syropów na zimę. Na przykład taki syrop miętowy przydaje się do herbaty, kawy i do przygotowywania deserów. Mogą polewać lody, naleśniki, serniki i inne potrawy.

Składniki

  • mięta - 500 g
  • kwas cytrynowy - 0.5 art.
  • woda - 2 l
  • cukier - 1 kg

Przepis na gotowanie krok po kroku

Oderwij liście mięty.

Napełnij łodygi i połowę liści wodą i gotuj przez pół godziny po ugotowaniu.

Odcedź bulion. Dodaj posiekane pozostałe liście i gotuj przez kolejne pół godziny po ugotowaniu.

Ponownie odcedź bulion, dodaj cukier i gotuj syrop przez kolejne pół godziny.

Na koniec dodaj kwas cytrynowy i wlej syrop do słoików lub butelek.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy