Oprócz kompotów i dżemów bardzo lubię przygotowywać kilka słoików syropów na zimę. Na przykład taki syrop miętowy przydaje się do herbaty, kawy i do przygotowywania deserów. Mogą polewać lody, naleśniki, serniki i inne potrawy.
Składniki
- mięta - 500 g
- kwas cytrynowy - 0.5 art.
- woda - 2 l
- cukier - 1 kg
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oderwij liście mięty.
Napełnij łodygi i połowę liści wodą i gotuj przez pół godziny po ugotowaniu.
Odcedź bulion. Dodaj posiekane pozostałe liście i gotuj przez kolejne pół godziny po ugotowaniu.
Ponownie odcedź bulion, dodaj cukier i gotuj syrop przez kolejne pół godziny.
Na koniec dodaj kwas cytrynowy i wlej syrop do słoików lub butelek.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy