dżem z winogron Isabella

50 min
4 porcje
Dżem z winogron Isabella
Arkadiusz Fajer, stock.adobe.com
0

Jeśli dżem z innych jagód już dawno stał się znajomy, dżem winogronowy nadal może być zaskoczony. Z jakiegoś powodu wielu nadal nie próbowało takiego przysmaku, chociaż w szczycie sezonu winogrona są bardzo dostępne. Dziś chcę podzielić się z Wami moim ulubionym przepisem z odmiany Isabella.

Składniki

  • Winogrona (Izabela) – 1 kg
  • woda - 100 ml
  • cukier - 1 kg

Przepis na gotowanie krok po kroku

Oderwij winogrona z gałązek, dodaj wodę i zagotuj.

Gotuj przez 10 minut i zetrzyj lub zmiksuj blenderem.

Dodaj cukier do smaku i gotuj dżem przez 30 minut na małym ogniu.

Zwiń go w wysterylizowane słoiki na zimę.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy