dżem wiśniowy bez pestek z pektyną

35 min
4 porcje
Dżem wiśniowy bez pestek z pektyną
matka_Wariatka, stock.adobe.com
0

Aby nie gotować dżemu wiśniowego przez wiele godzin i zachować korzyści płynące z jagód, możesz zrobić małą sztuczkę. Kilka łyżek pektyny to doskonały zagęszczacz do przetworów jagodowych i owocowych. Mówię Ci, jak go właściwie używać.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Usuń pestki z wiśni i przełóż jagody przez maszynę do mięsa.

Połącz pektynę i 3-4 łyżki cukru.

Dodaj resztę cukru do wiśni, zagotuj i gotuj przez 10 minut.

Dodaj pektynę, mieszając i gotuj przez kolejne 5 minut.

Zwiń dżem na zimę w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy