Grzyby miodowe to popularne grzyby, które słyną z jasnego aromatu i delikatnego smaku czosnku i cebuli. Często są suszone i zamrażane. Wolę gotować smażone grzyby na zimę. Szczegóły tej prostej metody znajdują się w przepisie.
Składniki
- grzyby miodowe - 2 kg
- czarny pieprz - 6 groszek
- ziele angielskie - 3 groszek
- liść laurowy - 3 kawałki
- Olej roślinny - 120 ml
- sól - 2 art.
- woda - 5 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Grzyby miodowe dokładnie opłucz i umieść w rondlu z zimną wodą.
Dodaj przyprawy, sól i gotuj przez 30 minut.
Wrzuć grzyby do durszlaka, spłucz pod bieżącą wodą i pozostaw na 10-15 minut, aby spłynęły.
Rozgrzej olej na patelni, włóż grzyby i smaż przez 5-7 minut, delikatnie mieszając.
Pieczone grzyby miodowe szczelnie ułożyć w przygotowanych słoikach, zwinąć i odwrócić do góry nogami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy