tkemali śliwkowe z octem na zimę

25 min
12 porcji
Tkemali ze śliwki z octem na zimę
Nataliia Sirobaba, stock.adobe.com
0

Zwracam uwagę na moją wersję popularnej przyprawy. Robię tkemali ze śliwki z octem. Wolę nie dodawać ostrej papryki, ponieważ nie zawsze chcesz przyprawiać jedzenie gorącym sosem. Owoce powinny być lekko niedojrzałe.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Śliwki opłucz, przekrój na pół i obierz.

Umieść połówki owoców na patelni, przykryj zimną wodą i gotuj przez 10 minut.

Wrzuć śliwki do durszlaka, lekko ostudź, a następnie przetrzyj przez sito.

Powstałe puree wymieszać z przyprawami, cukrem, solą i czosnkiem przepuszczonym przez prasę. Gotuj przedmiot na małym ogniu przez 15 minut.

Dodaj ocet, wymieszaj i po 1 minucie zdejmij z ognia.

Włóż gorący sos do przygotowanego pojemnika, zwiń i zawiń w ciepły koc na jeden dzień.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy