Zwracam uwagę na moją wersję popularnej przyprawy. Robię tkemali ze śliwki z octem. Wolę nie dodawać ostrej papryki, ponieważ nie zawsze chcesz przyprawiać jedzenie gorącym sosem. Owoce powinny być lekko niedojrzałe.
Składniki
- śliwki - 2 kg
- czosnek - 100 g
- ocet - 120 ml
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- Utskho-suneli - 0,5 łyżeczka
- cukier - 1 art.
- sól - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Śliwki opłucz, przekrój na pół i obierz.
Umieść połówki owoców na patelni, przykryj zimną wodą i gotuj przez 10 minut.
Wrzuć śliwki do durszlaka, lekko ostudź, a następnie przetrzyj przez sito.
Powstałe puree wymieszać z przyprawami, cukrem, solą i czosnkiem przepuszczonym przez prasę. Gotuj przedmiot na małym ogniu przez 15 minut.
Dodaj ocet, wymieszaj i po 1 minucie zdejmij z ognia.
Włóż gorący sos do przygotowanego pojemnika, zwiń i zawiń w ciepły koc na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy